Griekenland en Spanje 2024

11 december 2024 - Maassluis, Nederland

Zaterdag 7 september,

Weer op reis, vanmorgen zijn we naar Rijsbergen gereden, Dorien had ons uitgenodigd voor de koffie en de lunch omdat ze jarig geweest is, het was weer gezellig met de familie van Kenny. Halverwege de middag zijn we vertrokken en naar Rheinbach in Duitsland gereden waar bij het zwembad een prima camperplaats is.

IMG_20240904_224830

Zondag 8 september,

Vanmorgen zijn we al vroeg gaan rijden om 360 km over de autobaan naar Dinkelsbuhl te rijden, het begon te regenen en met heel veel files ook vanwege ongelukken hebben we er 6,5 uur overgedaan om in Dinkelsbuhl te komen er is één voordeel je hoeft niet naar een parkeerplaats voor een stop, in de file heb je tijd genoeg om pauze te houden, alleen kan je de stoelen niet omdraaien dat staat een beetje slordig. Eenmaal in Dinkelsbuhl aangenomen waren er denken we feestelijkheden, er was niet te parkeren dus zijn we over de Romantischestrasse doorgereden naar Nordlingen, onderweg nog een tank diesel gescoord voor €1,50 dus onze dag kan niet meer stuk. In Nordlingen ben ik nog even de stad ingelopen voor een paar foto's maar het regende dus het was er een dooie boel. Morgen weer een nieuwe dag die hopelijk wat beter verloopt.

1000006975 1000006976 1000006978

Maandag 9 september,

Omdat er regen voorspelt werd heben we na het ontbijt de fiets gepakt om een flink rondje door de omgeving en de stad te fietsen. Daarna hebben we de pootjes ingeklapt en zijn verder over de Romantischestrasse naar Dounauworth gereden, daar hebben we wat rondgelopen maar het weer was niet zo aangenaam, dus weer verder, via Augsburg naar Sulzemoos bij München, daar zitten een paar grote camper dealers met een shop waar alles tekoop is. We hadden niks nodig maar altijd leuk om te kijken en een nieuwe camper uit te zoeken. Het is geen rustige plaats tot s'avonds laat rijden er campers en auto's heen en weer maar altijd leuk om er weer eens rond te kijken.

1000006988 1000006991

Dinsdag 10 september,

Weer verder, boodschappen gedaan en daarna ziin we met veel file over de 8 naar Kufstein gereden en vandaar een prachtige route over Kitzbuhel door de Felbertaurerntunnel, daarna over Linz naar Lendorf waar we bij een bikers restaurant gegeten en overnacht hebben.

1000007001100000700210000070051000007007

Woensdag 11 september,

Na een rustige nacht zijn we over Villach, daarna over de Wurzenpass die ruim 1000 meter hoog is met veel bochten en 18% stijgen en dalen dus er moest flink gewerkt worden naar Slovenië. in Slovenië zijn we over Jesenice en daarna allelei mooie binnendoor wegen naar Ljubljana gereden en daarna door naar Trebnje waar we op de camperplaats nog in het zonnetje konden zitten.

1000007008 1000007015 1000007016

Donderdag 12 september,

De regen kwam vannacht met bakken uit de lucht en het bleef regenen, omdat we water nodig hadden en het toilet moesten legen hebben we tot na de koffie gewacht tot het wat minder hard regende, maar toen ik allas leeg en weer vol had moest ik nog droge kleren aantrekken. Eenmaal weer op pad zijn we over Novo Mesto en Karlovak Kroatie ingereden, op deze route kom je langs de Plitvlice Jezera dat is een natuurgebied met veel watervallen, daar moet je geweest zijn, wij waren hier al eerder met Ede en Ineke en het regende dus dan is er ook niet veel lol aan, dus zijn we doorgereden naar Udbina, onderweg zie je nog wat oude tanks staan on zo kwamen we bij het truckers restaurant van Robert terecht waar we voortreffelijk gegeten hebben, het was zo goed dat we de foto vergeten zijn, hier zijn we blijven staan voor de nacht.

1000007047 1000007037

Vrijdag 13 september,

Gisteren nacht regende het hard, maar met onweer erbij was het nu veel erger, de tv deed het niet meer en het plensde de hele nacht door, maar het werd droog en we moeten door, zo waren we al vroeg in de middag in Split we hebben de camper op een bus parking neergezet, het was er wel een grote gribus met overal plastic en oude caravans en andere troep, maar het is gratis en er zijn ook een paar mooie muurschilderingen. Omdat er regen voorspelt werd hebben we snel de fiets gepakt en zijn naar het centrum van de stad gefietst, Split heeft een heel mooi oud centrum, er staat een beeld als je een hand op de tenen legt geeft dat geluk dus Aria is weer gelukkig, het was er bijzonder druk, maar iemand vertelde aan Aria dat het ook kwam omdat er een cruiseschip lag, we zijn bij het Paleis van Diocletianus geweest, door de smalle straatjes gewandeld en langs de kust en het strand gefietst, het bleef droog. Split is beslist het bezoeken waard.

1000007068 10000070531000007064 1000007066 1000007063 1000007058 1000007056 1000007052 1000007051

Zaterdag 14 september,

Vanmorgen hebben we eerst 100 kilometer over de tolweg gereden, daarna 100 kilometer over een mooie kustweg meestal vlak langs de zee naar Dubrovnik. Voorheen moest je dan altijd een stukje door Bosnië maar er ligt een nieuwe brug zodat je er over een eiland omheen kan. In Dubrovnik waren we al eerder dus zijn we de grens over gegaan naar Montenegro. Als je hier een grens over gaat moet je daar wel een uurtje voor uittrekken, er wordt nog volop gestempeld en ze willen je auto papieren en vaal ook je groene verzekerings kaart zien. In Kotor hebben we de veerboot genomen dan hoef je niet de baai rond te rijden, er varen vier veerboten af en aan en ze proppen ze helemaal vol. In Budva zagen we een bord camperstop langs de weg, aar zijn we naartoe gegaan om op een prima pakken te overnachten. Het was een mooie dag met goed weer om te rijden.

1000007080 1000007082 1000007085 1000007090 1000007087

Zondag 15 september,

Weer verder, vandaag met heel veel regen Albanië in, we wilden naar Shkoder maar konden nergens parkeren omdat het er erg druk was, bovendien regende het dus dan is er ook niet veel lol aan. We zijn doorgereden naar Tirane, dan kom je over een stuk snelweg waar iedereen honderd rijdt, rijdt er in eens een oude Mercedes met 20 kilometer per uur voor je en je kunt niet om omdat er op de linker baan ook volop verkeer is, dus vol in de remmen, een stuk verder allemaal rode kruizen boven de weg en tol hokjes, we stoppen bij een tolhokje waaroveral mensen in zitten, ik zit al met mijn creditcard uit het raam te zwaaien, zegt hij its free, de slagboom gaat open en we konden door. Het zijn daar allemaal kamikaze chauffeurs ze halen overal in en als er een tegenligger aan komt gaat heij maar een beetje naar recht er met regen vond ik het niet prettig om te rijden. We zijn doorgereden naar Noord Macedonië waar we bij het meer van Ohrid in de stad Ohrid een camperplaats gevonden hebben.

1000007099

Maandag 16 september,

De zon was er weer maar er stond een frisse wind over het meer, we hebben de fiets gepakt en zijn langs het meer naar de oude binnen stad gegaan, weer zo'n mooi van een stad met smalle straatjes en veel winkeltjes waar ze vooral parel sieraden verkopen, het zal allemaal wel nep zijn. Na een paar uur in de stad te zijn geweest hebben we vroeg in de middag de pootjes weer ingeklapt om naar Griekenland te rijden, nog een tank diesel voor €1,10 perliter gescoord en deze keer een makkelijke grens met vriendelijke douane beambten die ons een goede reis wensten. We zijn richting Thessoloniki gereden en in Arnisa op een parkeerplaats aan een meer gestopt, dit is een streek waar veel fruit geteeld wordt en de appel oogst is in volle gang s'avonds zijn we het dorp ingelopen om een hapje te eten we kwamen in een restaurant waar veel locals zaten, een compleet maaltijd met eensalade vooraf en wijn erbij samen voor €23,50 en toen we weggingen kregen we nog ongeveer een kilo appels mee, het kan slechter.

1000007109 1000007111 1000007115 1000007116 1000007118 1000007119

​​Dinsdag 17 september,

Weer verder,  in Edissa hebben we boodschappen gedaan en daarna zijn we doorgereden naar Paralia war zo'n 70 km onder Thessoloniki ligt, hier hebben we de camper aan het strand neergezet en toen konden de stoelen naar buiten. In Paralia was het hartstikke druk, met Oost Europeanen, meestal Serviërs en Bulgaren, die landen liggen hier niet zover vandaan. Toen we eenmaal buiten zaten begon de lucht al snel te betrekken en tegen de avond begon het te regenen, weer een prima dag.

1000007133 1000007148

Woensdag 18 september,

Het heeft de hele nacht geregend en het ging door tot het middag uur, we hebben een boek zitten lezen omdat we geen zin hadden om te rijden. Omdat we geen brood meer hadden ben ik nog wel met de paraplu naar de bakker gelopen en toen ik terug kwam was het droog. Toen we na de lunch de stad in liepen was het één natte zooi, in deze landen heb je dat al gauw na een bui regen, mäar hetwas meteen gezellig druk. In het begin van de avond zijn we weer de stad ingelopen en hebben een pita gyros gescoord, de eerste van deze reis en hij smaakte prima.

1000007154 1000007151 1000007150 1000007157

Donderdag 19 september,

Vanmorgen de fietsen gepakt om een rondje in de omgeving te fietsen toen we terug waren heb ik een duik in de zee genomen, Aria vindt de douche al nat genoeg, daarna weer een uurtje de fiets gepakt en toen we terug bij de camper waren hebben we de camper gestart en zijn 70 km verder naar Stomio gereden.

1000007171 1000007173 1000007174

Vrijdag 20 september,

Voor we zijn vertrokken hebben we eerst nog een frappe gedronken op een terras, daarna zijn we naar Volos gereden waar we bij een Fiat dealer de computer van de camper hebben laten resetten omdat hij aangaf dat hij een onderhoudsbeurt beurt moest hebben maar die heeft hij een paar maanden geleden gehad en daarbij zijn ze vergeten hem te resetten en als hij dan aan zijn kilometers is beginnen er lampjes irritant te knipperen. We reden na een halfuur weer bij de garage weg om naar Pilio we net buiten Volos ligt te gaan, vanaf hier rijdt een toeristisch treintje het achterland in, daar wilden we met mee, maar alles was dicht, bij een café gevraagd daar vertelde men dat je via internet kaartjes moet kopen, dat lukte niet dus gaan bellen toen bleek dat de trien vijf dagen in onderhoud was en dus niet reed, toen zijn we weer door de stad gereden en 20 km onder Volos hebben we bij een sportveld overnacht.

1000007181 IMG_20240920_095935Zaterdag 21 september,

Gisteren hebben we contact gehad met Fred en Yvonne die staan in de buurt van Korinthos en het leek ons allemaal wel leuk om elkaar te zien en wij gaan toch die richting uit, maar vandaag gaan we door de bergen waar je ziet dat er veel stukken weg weggespoel zijn door de vele regen eerst nog naar de WarmWaterbron van Thermopilae bij Loutra Thermopilon, dat zijn zwavelhoudende bronnen en het water is zeker 40 graden, toch wel aangenaam om daar ën beetje te poedelen voor een paar bejaarden. Na het bezoek aan de bronnen hebben we nog zo'n 100 kilometer gereden en zijn in een dorp waarvan ik de naam vergeten ben gestopt, hebben daar nog Gyros gegeten, verder waren en alleen koffie zaken en cafés, de honden bleven tot middernacht blaffen en begonnen om zeven uur weer verder een prime rustige plek.

1000007194 1000007192 1000007198 1000007196 1000007197 1000007204

Zondag 22 september,

Weer verder, onderweg zijn we nog gestopt om op een terras een Frappe te drinken, toen we wilden betalen zei de ober dat we het aangeboden kregen van een man een een vrouw die op het terras zaten te eten, toen we hen bedankten kwam zijn telefoon te voorschijn en liet hij trots een foto van zijn vrachtwagen zien, kijk dat zijn de echte truckers, die geven nog eens wat weg. Weer verder, onderweg veel verbrande natuur meer dat begint alweer te groeien dus dat is van vorige jaren. Rond het middaguur waren we bij Fred en Yvonne in Kineta beach en zo werd het een gezellige middag met zo nu en dan een duik in zee, we hebben nog geholpen de fles Ouzo leeg te maken onders wordt die toch maar oud, het kan slechter.

1000007220 1000007221 1000007223

Maandag 23 september,

Vandaag een stranddag, we zijn met z'n vieren naar de bakker gelopen onderweg hebben we een Frappe gedronken en nog een lampje aan de camper gerepareerd, verder veel in zee gezwommen en aan het begin van de avond naar een restaurant gelopen om wat te eten.

IMG-20240923-WA0000 IMG-20240923-WA0001 1000007250

Dinsdag 24 september,

Weer op pad, via veel omwegen vanwege opgebroken wegen kwamen we in Korinthos waar bebij de Lidl boodschappen gedaan hebben daarna bij een voormalig benzine station het toilet geleegd en vuil water geloosd schoon water is overal wel bij kraantjes die er zijn te vinden, toen dat allemaal gedaan was zijn we naar een grasveld bij Ist Mia gereden waar we aan het water konden staan.

1000007276 1000007270Woensdag 25 september,

Vanmorgen hebben we met z'n vieren een mooie fietstocht in de omgeving gemaakt,  bij een mooi huis kwamen we een oude Griek met een geweer over zin schouder tegen die van alles wist te vertellen, oude Grieken hebben vaak in Nedrland of in Duitsland gewerkt dus die zijn een beetje te verstaan, in Korinthos hebben we een terrasje gepakt en toen langs het kanaal weer terug. Als je iets wilt ondernemen kan je het s'morgens het beste doen, in de middag is het met 30 graden warm. Na de lunch zijn we naar Palaia Epidavros gereden, dat is een havenstadje waar veel zeilboten komen met veel terrassen en het altijd gezellig druk is s'avonds hebben we nog wat gegeten, weer een prima dag.

1000007307 1000007324 1000007304 1000007321 1000007327 1000007287 1000007300

Donderdag 26 september,

Het is een warme dag, dus hebben we rustig aan gedaan, een stukje in de omgeving gefietst, bij de restanten van het theater gekeken hier is een klein theater, een Frappe gedronken op een terras en na een duik in de zee meestal in de schaduw gezeten.

1000007337 100000733910000073401000007336

Vrijdag 27 september,

Weer op pad, we zijn eerst naar het theater van Epidaurus gereden, dat is een stukje van de kust af, daar zijn we in geweest, we waren er al eerder en het is heel indrukwekkend hoe ze dat in een ver verleden hebben kunnen maken.  Toen we in het theater alles gezien hadden zijn via mooie kust weg naar Galatas gereden, dat ligt tegenover het eiland Poros, daar stonden we vlak langs het watermet een prachtig uitzicht op het eiland en de schepen die ook tot s'avonds laat langs varen.

1000007360 1000007374  1000007380 1000007368 1000007408 1000007414

zaterdag 28 september,

Vandaag op de fiets met de veerboot naar Poros, de auto's moeten nog achteruit de boot op omdat hij maar aan één kant kleppen heeft. Er liggen ook veerboten met aan twee kanten kleppen maar die waren niet ingebruik. Eerst zijn we langs de haven met veel winkeltjes en terrassen gefietst waar het gezellig druk was, toen met een flinke klim rond terug, op een terras wat gedronken, daarna wilden de vrouwen gaan shoppen en zijn Fred en ik de andere kant het eiland op gefietst, dan kom je langs mooie baaien waar grote jachten liggen, weer een mooie fietstocht. Eenmaal terug bij de camper zijn we in de schaduw gebleven omdat het met ruim 30 graden een warme dag is.

1000007451 IMG_20240928_115823 IMG_20240928_172145 IMG_20240928_172219 10000074321000007435

Zondag 29 september,

Het was een relax dag, we hebben een beetje rond de camper gehangen, nog een rondje door het dorp gewandeld en s'avonds heerlijk op een terras gegeten. Het gerecht van Aria was zo moeilijk uit te spreken dus heeft de ober het op het tafelkleed geschreven.

1000007480 1000007485

Maandag 30 september,

Vandaag zijn we ieder voor zich verder gegaan, wij zijn over een mooie bochtige weg naar Ermioni gereden, omdat de schotel van de televisie niet meer omhoog wil zijn we naar een bedrijf wat satelliet schotels plaatst gegaan, we hebben bij de haven de camper neergezet en zijn er door de smalle straatjes naar toe gelopen, toen kwamen we in een rommelig zaakje en er was een man die zei dat hij met een uurtje wel even bij de haven zou komen kijken. Na een uur kwamen ze met z'n tweeën op een scooter aangereden, ze hebben alles doorgemeten en volgens de mannen is de moter op het dak kapot en dat kunnen zij niet repareren. We hoefden niets te betalen, ze zwaaiden vriendelijk en reden weer weg. Daarna zijn we naar Kranidi gereden waar we een telefoon kaart gekocht hebben om op internet tv te kunnen kijken, dat ging makkelijk en vervolgens naar de wasserette om een was te draaien, Na de was zijn we naar Paralia Salanti gereden waar je mooi op het strand kan staan.

1000007501 1000007504

Dinsdag 1 oktober,

We waren welweer toe aan een rustdag, dus in de schaduw een boek gelezen, een stukje gefietst al kan je hier niet ver zonder de bergen in tegaan, er kwam al bellend nog een kudde geiten langs en verder hebben we niet veel beleefd.

1000007520 1000007517 1000007516 1000007514

Woensdag 2 oktober,

Vanmorgen zijn we naar Nafplio gereden, dat is zo'n 70 kilometer, we hebben met Fred en Yvonne afgesproken bij de haven. Nafplio is een gezellige havenstad waar een paar cruiseschepen liggen en veel toeristen zijn. We hebben wat door de stad gelopen en toen Fred en Yvonne er ook waren een rondje om de berg gefietst wat altijd weer leuk is en aan de andere kant van de berg heb je een strand. S'avonds zijn we de stad ingegaan om wat te eten en dat doen meer mensen want de terassen zitten vol.

1000007555 1000007557 1000007559

Donderdag 3 oktober,

Met z'n vieren op de fiets een stuk langs de baai tot Myli, dan kom je langs een vissers haventje waar de vis direct vanaf de boten schoongemaakt en verkocht wordt, je ziet wel dat het oktober is omdat er in de kleinere dorpen niet veel meer open is, maar de bakker in Myli was wel open dus daar hebben we koffie op het terras gedronken. Fred en Yvonne gingen na de lunch met de camper om de berg naar het strand en wij hebben wat boodschappen gedaan. Bij het strand mag je niet overnachten dus kwamen ze tegen de avond weer bij ons staan en toen we net de stoelen buiten gezet hadden kwam de politie zeggen dat je wel in de camper mag slapen maar niet buiten zitten, we weten wel dat het op het asfalt bij de haven niet mag maar wij stonden met meer campers op een braak liggend terrein waar geen borden staan. S'avonds zin we weer de gezellig drukke stad ingegaan, hebben wat rondgelopen, een lekker ijsje gescoord en er was weer een mooie dag om.

1000007593 1000007595 1000007592 1000007599

Vrijdag 4 oktober,

Vanmorgen de motor weer gestart en om de baai naar een strand net voorbij Paralio Astros gereden, hier is het heel stil dus totaal anders dan bij de drukke stad maar de afwisseling is juist leuk, je loopt zo de zee in dus snel een duik genomen en daarna in en uit de zon zitten omdat het nog behoorlijk warm is. Fred en Yvonne zijn strand liefhebbers dus die kunnen hier lekker aan het strand zitten. Wij hebben de fiets gepakt en een rondje in de omgeving gefietst. Voor het eten waren we uitgenodigd om bij Fred en Yvonne Thaise curry te komen eten wat klaargemaakt was in de scottelbraai dus hebben we op ons privé terras heerlijk gegeten.

IMG_20241004_122419 IMG_20241004_123840 1000007612 1000007616

​​Zaterdag 5 oktober,

Vanmorgen zijn we op de fiets over mooie weggetjes naar Paralea Astros gegaan, er was niet zoveel te beleven maar dat is in oktober te verwachten op dit soort plekken, we hebben koffie op een terras gedronken, wat rondgekeken een paar leuke foto's gemaakt en toen weer terug. In de middag begon de lucht te betrekken, het begon te waaien, te regenen en het weerbericht was ook slecht, dus hebben we de boel ingepakt en zijn naar het haventje van Agios Andreas gereden, daar sta je meer uit de wind en niet in het zand als het slecht weer wordt, S'avonds werd er nog een vissersboot uit het water gehaald dus er was weer genoeg te zien.

1000007639 1000007638 IMG-20241005-WA0001 1000007646 1000007650 1000007655Zondag 6 oktober,

We zijn de dag rustig begonnen, er is altijd wat te zien in zo'n haventje, maar aan het eind van de ochtend zijn we weer gaan rijden, over de prachtige kustweg met heel veel bochten en vaak vlak langs het water zijn we naar camping Semini in Leonidi gereden. Wij staan eigenlijk nooit in campings maar ik wilde naar Leonidi en je mag er nergens staan dus dan maar de camping, de camping was vol maar we konden  nog wel een paar plaatsen krijgen, al met al vonden wij het niet zo'n succes, smalle plaatsen onder de bomen en toen we later een paar honderd meter richting Plaka fietsten zagen we een grote parkeerplaats waar je vrij mag staan, foutje dus. Bij het restaurant afgesproken dat we er s'avonds vis zouden komen eten, we kregen meteen een kam bananen en een paar granaatappels uit eigen tuin, toen door naar Leonidi, daar een terrasje gepakt en s'avonds op het terras in Plaka vis gegeten, op een papiertje moest je opschrijven wat je wilde eten en later stond bij het afrekenen de prijs erachter.

1000007664 1000007669 1000007672 1000007681 1000007671

Maandag 7 oktober,

Al vroeg de camping verlaten om naar de parkeerplaats die we eerder gezien hebben tegaan, daar de camper neergezet en toen op de fiets naar Leonidi waar het markt was, de markt stelde niets  voor een paar, kramen met groenten en fruit, daar wat fruit gekocht, koffie gedronken op hetzelfde terras als gisteren en weer terug naar de camper, de fietsen ingeladen om vervolgens de bergen in tegaan naar Kosmas wat op zo'n 1100 meter hoogte ligt, we hebben deze route al vaker gereden maar hij is altijd weer prachtig al is het hier en daar wel wat smal. Onderweg moesten we nog langs een kudde geiten, nog nooit zoveel geiten bijelkaar gezien, In Kosmas een broodje gegeten, bron water getankt, wat rondgelopen en toen zijn we doorgereden naar Monemvasia waar al een Cruiseschip voor de haven op ons lag te wachten.

1000007680 1000007695 1000007698 1000007727 1000007699 1000007700 1000007705 1000007744 1000007733 1000007739

Dinsdag 8 oktober,

We staan in de haven van Gefyra, dat is tegenover Monemvasia, dus zijn we op de fiets naar Monemvasia gegaan, een prachtig oud stadje wat tegen de rotsen gebouwd is. Wij waren er al eerder maar toch weer leuk om er doorheen te lopen, je kan ook naar de ruïnes boven op de rots klimmen maar daar was het een beetje te warm voor. Yvonne en ik zijn naar de kapper geweest en s'avonds zijn we het dorp ingelopen om een pita gyros tegaan eten.

1000007755 1000007826 1000007764 1000007770 1000007749 1000007754 1000007761

Woensdag 9 oktober,

Weer verder, bij Skala zijn we bij de Lidl gestopt om de voorraden weer aan te vullen en daarna zijn we naar Gythio gereden waar we bij het scheepswrak wat een bekende plaats is bij camperaars de camper neergezet hebben. Vanaf de camper loop je zo het strand op dus hebben we snel een duik genomen om daarna de schaduw weer op te zoeken. Tegen de avond nog even naar het scheepswrak gelopen voor de foto, we waren hier drie jaar geleden ook maar er is niets veranderd.

1000007809 1000007807 1000007808

Donderdag 10 oktober,

We hebben hier achter de berg bijna geen internet en dan merk je pas hoe afhankelijk je ervan geworden bent, je kan niks meer effe opzoeken, maar daarom niet getreurd, vandaag op de fiets en dan moet je flink klimmen over de berg naar Gythio, daar een beetje rond gelopen en  gefietst, de octopussen hingen aan de lijn, we hebben een terrasje gepakt en toen weer terug om nog even de zee in tegaan.

1000007814 1000007815 1000007816

Vrijdag 11 oktober,

We hebben het zinkende schip weer verlaten om naar Areopoli tegaan, je kan nog wel meer naar het zuiden de Mani op maar daar hadden we geen zin in. Areopoli is een schitterend mooi plaatsje wat bij de grotten van Pyrgos Dirou ligt, naar de grotten zijn we niet geweest daar waren we al eerder, in Areopoli hebben we een uurtje rond gelopen, dan heb je het wel gezien, toen verder na Areopoli kan je aan het strand staan, niet zo'n mooi strand veel grote keien maar wel een mooie plek, toen we er een poosje zaten werd er een shovel gestart en gingen ze met stenen schuiven, het was een pokke herrie en toen we aan het inpakken waren, kwam er een man zeggen dat het maar een half uurtje  duurde, we zijn toch maar weggegaan, en kwamen zo door de bergen met een prachtige route in Agios Nikolaos terecht, weer bij zo'n mooi haventje, we zijn hier al vaker geweest maar vinden het altijd weer mooi om te staan. Nog een biertje op een terras, s'avonds een pita gyros en met 31 graven een lekkere temperatuur, het kan erger.

1000007821 1000007822 1000007823 1000007825 1000007842 1000007832 1000007830

Zaterdag 12 oktober,

Vanmorgen zijn we eerst naar Stoupa gefietst, dan kan je over een  mooi fietspad langs de zee. Stoupa is niet zo ver zo'n 11 km vanaf de camper heen en weer, het is een klein plaatsje maar zeer toeristisch met een mooi zandstrand, hier hebben we een Frappe gedronken op een terras en terug bij de camper zijn we langs de berg de andere kant uit gefietst tot Trachila, een dorpje van niks maar leuk fietsen. Na de lunch hebben we de boel weer ingepakt en zijn door de bergen een klein stukje verder naar Kardamyli gereden, hier hebben we nog een stukje gewandeld en verder bij de camper gezeten.

1000007843 1000007857 1000007856 1000007855

Zondag 13 oktober,

Fred en Yvonne zijn vandaag verder gegaan, die wilden naar een camping in Kalamata om te wassen en daar kan je lekker aan het strand zitten wat hier niet zo goed kan. Wij blijven vandaag staan, een stukje wandelen en een boek lezen, de zon liet het in de loop van de dag afweten boven de bergen werd de lu ht gewoon zwart maar er viel niks uit. We hebben nog een praatje met onze Engelse buurman gemaakt, hij moest naar huis omdat ze maar 3 maanden buiten Engeland mogen zijn, dan 3 maanden thuis en dan kunnen ze naar Spanje wat een dedoe allemaal dankzij de Brexit.

IMG_20241013_161814 IMG_20241013_160851 1000007866 1000007865

Maandag 14 oktober,

Vandaag door de bergen waar we achter een grote vrachtwagen kwamen dus hebben we over 35 km anderhalf uur gedaan naar Kalamata. In Kalamata hebben we de voorraden weer op peil gebracht bij de Lidl en daarna zijn we naar een prachtig plekje achter een tennispark bij een strandje gegaan, hoe vinden we het weer, omdat je hier nergens vrij mag staan. Op de fiets naar de markthallen wat een beetje vergaane glorie begint te worden en daarna door de stad waar we nog een terrasje gepakt hebben, nog even langs het spoorwegmuseum en weer terug. De temperatuur was goed dus hebben we nog een duik in zee genomen en zijn daarna in de relax stand gegaan.

1000007887 1000007883 1000007877 1000007884 1000007885 1000007886

Dinsdag 15 oktober,

Voor ons ligt een catamaran, je zou er zo naar toe kunnen zwemmen, gisteravond was hij mooi verlicht. Vandaag  hebben we een beetje in de omgeving gefietst, de militairen waren met een helikopter bezig, we hebben nog een terrasje gepakt in de stad, nog in zee gezwommen en verder was het weer warm dus rustig aangedaan.

1000007889 1000007902 1000007905

Woensdag 16 oktober,

Al vroeg met een paar tassen wasgoed naar de wasserette, er naast was een koffie zaakje dus dat kwam goed uit, we hebben de was nat meegenomen en op een rek bij de camper gehangen waar het met een uurtje droog was. Nog een rondje door de stad gefietst, een duik in de zee genomen en er was weer een dag om.

1000007908

Donderdag 17 oktober,

Weer op pad, eerst hebben we de camper gewassen en dat was geen overbodige luxe, er is maar één probleem, hij glimt als een spiegeltje dus daar moet je alleen al je zonnebril voor op, met 20 minuten reden we weer weg naar Petalidi, waar we al vaker geweest zijn maar we vinden het altijd weer een leuke plek, hier loop je zo vanaf de camper de zee in, dus dat hebben we dan ook gedaan, nog een rondje door het dorp gewandeld, het dorp stelt niet zoveel voor maar s'avonds hadden we wel weer een heerlijke gyros schotel.

1000007916 1000007917 1000007919 1000007922

Vrijdag 18 oktober,

Vanmorgen zijn we eerst naar Pylos gereden, dat is een leuke havenstad waar je altijd een paar uur rond kunt lopen, maar het was er bijzonder druk met veel bussen dus zijn we weer snel doorgereden en zo kwamen we bij het strand van Elia terecht. Bij Elia heb je een kilometers lang zandstrand waar je kunt staan er daar staan dan ook veel campers, we hebben er  een rondje gefietst en zagen dat Fred en Yvonne er ook stonden, dus hebben we gezellig nog wat gedronken en afgesproken om morgen naar Katakolo tegaan.

1000007928 1000007927 1000007930 1000007929

Zaterdag 19 oktober,

Vandaag naar Katakolo, onderweg zagen we nog een auto met een stukje slang die was zeker naar de Gamma geweest, onderweg boodschappen gedaan bij de Lidl in Pyrgos en toen door naar Katakolo waar altijd de cruiseschepen aanmeren met toeristen om naar Olympia te gaan, er lag nu geen schip dus was het er een dooie boel. We hebben wat door het plaatsje gelopen maar alle winkeltjes waren dicht, later kwamen Fred en Yvonne er ook aan en hebben we nog  buiten gezeten.

1000007936 1000007966

Zondag 20 oktober,

Er lag nu wel een schip dus alles was open en de bussen reden af en aan. Wij zijn met z'n vieren op de fiets via een mooie route naar Pyrgos gegaan, waar het op de terrassen gezellig druk was. Later konden we buiten zitten, nog wat rondgelopen en weer was er een dag om.

1000007948 1000007955 1000007945 1000007944 1000007941 1000007970

Maandag 21 oktober,

Toen we vanmorgen de gordijnen open deden lag de Oosterdam van de Holland Amerika line aan de kade, wat een gigantisch groot schip is dat. In de loop van de ochtend kwam er nog eentje van Tui bij dus het was weer een drukte  van belang, de vrouwen gingen shoppen omdat nu alle winkels open waren en daarna hebben we de fiets gepakt om nog een mooi rondje van 35km wat op Komoot staat te fietsen, de olijven worden volop geoogst dat doen ze met draaiende borstels op een lange steel en onder de bomen ligt plastic of een net om ze op te vangen. In de loop van de middag zijn we nog Gyros gaan eten op één van de vele terassen en morgen verder.

1000007980 1000007981 1000007978 1000007983 1000007985 1000007987 1000007993

Dinsdag 22 oktober,

Het plan was om vandaag naar de thermaalbaden bij Kyllini tegaan, maar toen we daar waren konden we nergens fatsoenlijk parkeren dus zijn we 7km verder naar het strand bij Kastro Kyllini gegaan wat altijd weer een mooie plek is waar veel campers staan, Fred en Yvonne gingen naar het strand en wij hebben lekker in de schaduw een boek zitten lezen. Tegen de avond hebben we nog een Ouzo gedronken op het terras, het kan slechter.

1000008010 1000008008 1000008009

Woensdag 23 oktober,

Vandaag zijn we 145km meestal over de national road wat een doorgaande weg is door de bergen met heel veel bochten maar wel mooi om te rijden naar de Lekes Cave bij Kalavryta gereden, hier zijn we in de loop van de middag aangekomen en konden we nog een poosje buiten in de zon zitten. Morgen gaan we de grotten bezoeken.

1000008017 1000008019 1000008020

Donderdag 24 oktober,

Na een koude nacht op ruim 800m hoogte zijn we om 10.00 uur naar de grotten gelopen,daar moesten we enn half uur wachten omdet er begeleiding mee gaat, sinds kwam er een bus Japanners die er tegelijk in gingen maar daar hadden we geen last van. De grotten zijn prachtig met meren die er door stromen en allemaal verschillende rotsen en kleuren, je loopt over bruggen de ene keer kijk je in de diepte en dan is het weer heel hoog, de tour duurt ongeveer een uur maar is beslist de moeite waard. Na de koffie zijn we 50km verder naar Diakopto gereden, over die 50km hebben we met veel bochten omhoog en omlaag tweeënhalf uur gedaan, weer een mooie rit. In Diakopto hebben we eerst kaartjes voor de trein naar Kalavryta waar we morgen naartoe willen gekocht en daarna zijn we naar het strand gereden waar we de camper neergezet hebben.

1000008075 1000008072 1000008069 1000008039 1000008038

Vrijdag 25 oktober,

Vandaag zijn we met de trein door de kloof met een tantrad trein naar Kalavryta gegaan, weer een mooie rit langs rotswanden en bergen. In Kalavryta wat ook een wintersport plaats is en erg toeristisch hebben we een paar uur rondgelopen en daarna met de trein weer terug om in het zonnetje te kunnen zitten.

10000081071000008106 1000008104 1000008120 1000008047

Zaterdag 26 oktober,

Op de fiets  naar Egio, daar is een Lidl en de telefoonkaart die we voor de tv gebruiken moest ook opgewaardeerd worden, heen hebben we een route die Komoot aangaf genomen maar dat waren heel veel slechte gravel wegen, dus zijn we terug met z'n vieren met volle tassen maar gewoon over de National road wat de doorgaande weg is gefietst en dat ging prima, het is toch 30km heen en weer. Na de lunch wat klusjes in en om de camper gedaan en verder in de relax stand om aan het begin van de avond lekker tegaan eten in de stad.

1000008145 1000008169 1000008171 1000008173

Zondag 27 oktober,

Vandaag hebben we afscheid genomen van Fred en Yvonne, die gingen met de ferry van Patras naar Ancona en dan richting huis, we hebben 4 weken samen opgetrokken, het was gezellig maar aan alles komt een eind. Wij hebben nog een rondje in de omgeving gefietst en daarna op het terras tegenover het station koffie gedronken met sinaasappel cake.

1000008219 1000008220

​​Maandag 28 oktober,

Vandaag is het een feestdag in Griekenland, het is Ochi dag het heeft iets met de tweede wereldoorlog te maken, er zijn overal feestelijkheden, de winkels zijn dicht en de terrassen zitten vol. Wij zijn bij Patras de brug over egaan en aan de overkant naar Nafpaktos gereden waar we de camper aan het water neer konden zetten op weer een mooi plekje. Nafpaktos heeft een prachtige haven het was er bijzonder druk, we hebben nog een paar Nederlanders gesproken die lagen er met een zeilboot, nog een ijsje gegeten, op de terrassen was geen stoel meer vrij, terug bij de camper onze Nederlandse buurman gesproken we dachten dat zijn Niesman en Bishof camper wel € 250.000 zou kosten maar hij vertelde dat je daar een tweede hansje voor hebt nieuw kost hij ruim 3 ton en  hij is nog vrij nieuw. Dan hoor je nog eens wat.

1000008226 1000008247 1000008230 1000008235 1000008237

Dinsdag 29 oktober,

Weer op pad, onder de brug door hier en daar een stop gemaakt, in Aitoliko hebben we nog wat rondgelopen en een zelf meegenomen broodje gegeten en daarna zijn we doorgereden naar Astakos waar we weer een mooi plekje hebben. Op het vaste land van Griekenland heb je veel kleine plaatsjes en daar kan je zien dat het toeristen seizoen over is omdat het overal wat stiller is.

1000008246 1000008247 1000008251 1000008252 1000008253 1000008255

Woensdag 30 0ktober,

Gisterenavond was het mooi om de verlichting in en om de haven van de stad te zien, vanmorgen hebben we een mooie fietstocht van 20km door het dal langs de berg gemaakt, koffie op een terras met allemaal locals gedronken, de bakker zat er ook bij dus konden we meteen brood kopen. Nog een rondje over de haven gefietst en na de lunch zijn we naar Lefkada gereden. In Lefkada is het altijd weer mooi om over de brug aan te komen rijden, we hebben we de camper geparkeerd en zijn met een paar tassen wasgoed naar de wasserette gegaan, Na het wassen zijn we de stad ingegaan om een pita gyros te scoren, we hebben nog een rondje gelopen maar de meeste winkels waren dicht en het was er een dooie boel dus dat hadden we weer snel gezien. Ook nog een paar zweden die al niet zo jong meer waren gesproken die waren met een klein VW busje op pad om te overwinteren in Griekenland en wisten nog niet waar dat een beetje mogelijk was, de volgende morgen gingen ze bij de haven douchen en hebben we ze niet meer gezien.

1000008256 1000008301  1000008306

Donderdag 31 oktober,

In Lefkada stonden we op een stoffige parkeerplaats, dat vonden we niks dus zijn we vanmorgen weer gaan rijden en kwamen we in Preveza terecht, dat zou een mooie stad moeten zijn maar het viel ons tegen, in de haven liggen wel veel boten maar daar zit niemand op omdat het allemaal voor de verhuur is en dat seizoen is zo goed als afgelopen, we hebben de fiets gepakt om een toertje in de omgeving te doen wat wel leuk was, verder nog een paar Nederlanders gesproken die met twee kinderen waarvan de oudste jongen 13 was in Grieken land gaan overwinteren, ze hebben hun huis en alles verkocht en zijn met een oude camper op pad dat moet je maar willen.

1000008309 1000008312 1000008332  1000008333

Vrijdag 1 november,

We hadden nog een fietsroute van zo'n 25km op Komoot staan dus die hebben we gedaan, alweer een mooie route, daarna geprobeerd het sim kaartje voor de tv op te waarderen, dat lukte niet omdat alle acties voor de toeristen afgelopen waren, dan kan je maar een beetje data op je kaartje krijgen en daar hebben we voor de tv niks aan. Na de lunch zijn we weer verder gegaan, de voorraden waren op dus die moesten bij de Lidl weer aangevuld worden, daarna zijn we naar Kanali gereden, dat was nog niet zo makkelijk omdat er een weg afgesloten was en de navigatie het ook niet meer wist kwamen we op zeer slechte onverharde steile weggetjes terecht, Aria was blij toen we weer op het asfalt stonden, zo kwamen we nog langs een Archaeological site of Nicopolis de Early Cristian Walls een ruiine uit de 4 de of 5 de eeuw die we anders nooit gezien zouden hebben.

1000008334 1000008335 1000008336 1000008337

Zaterdag 2 november,

Gisteren alweer een mooie zonsondergang, vandaag en flinke fietstocht in de omgeving gemaakt, het was behoorlijk klimmen maar daar tegenover staat dat je ook weer omlaag gaat. Verder hebben we bij de camper gezeten, ik in de zon en Aria uit de zon.

1000008347 1000008403 1000008405 1000008414
Zondag 3 november,

Weer een stukje verder, deze keer zo'n 35km omhoog op de kaart naar Amoudia. Amoudia is ook weer zo'n pareltje het ligt aan een riviertje wat uitmondt in zee, er liggen allemaal visser boten aan de kant waar als er een bootje komt de mensen met tasjes aan de kade staan voor een maaltje vis, met er tegenover restaurants en een strand met wit zand wat je hier in de omgeving overal hebt. We hebben er wat rondgekeken en in de loop van de middag zijn we in een restaurant vis gaan eten, Aria ging voor de sardientjes en ik voor een lekkere dorade. In het weekend is het op de terrassen gezellig druk in deze dorpjes en het is nog steeds mooi weer met zo'n 24 graden dus we klagen niet.

1000008424 1000008425  1000008428 1000008431 1000008426 1000008432 1000008433

Maandag 4 november,

Vanmorgen zijn we over een mooie glooiende weg naar Igoumenitsa gereden, in de stad was het een compleet verkeersinfarct vanwege de vele dubbel geparkeerde auto's sommige doen het netjes die zetten hun knipperlichten aan om vervolgens op een terras koffie te gaan drinken. We zijn om de baai naar Deprano Beach gereden waar je aan een mooi strand kunt staan en je de vele grote ferry boten kan zien varen, omdat er vlakbij een camping is stuurt de politie je er vaak weg maar we hebben het gokje maar genomen, vervolgens zijn we op de fiets, over een fietspad wat netjes opgeknapt is naar de stad gereden waar we naar de Kosmote winkel gegaan zijn, in de vorige winkel konden we het sim kaartje voor de tv niet meer opwaarderen maar hier was het geen probleem dus, daarna zijn we naar het kantoor van Grimaldi lines gegaan om een ticket naar Italie te boeken, we kunnen op zaterdag 9 november met de dag boot mee naar Brindisi, dan kunnen we in Italie de schotel van de tv die nog steeds niet werkt laten repareren en daarna zien we wel.

1000008441 1000008447

Dinsdag 5, woensdag 6 en donderdag 7 november,

Eigenlijk veranderd er niet zoveel, we zijn nog een keer naar de stad geweest, hier zijn ook winkels al in de kerstsfeer we fietsen wat in de omgeving dan zie je weer een koe die bij de bus halte staat te wachten maar tegen de avond kwam hij met zijn vriendinnen langs lopen dus de bus had hij zeker gemist, de honden hebben hier een hondenleven en liggen uren vlak voor je neus te slapen, we drinken onderweg koffie op een terras tussen de locals dan is er altijd weer een die in Nederland of Duitsland gewerkt heeft en wil weten waar je vandaan komt en donderdag zijn we naar Sagiada gereden, dat ligt vlak bij de Albanese grens je kunt er mooi aan het water staan er springen grote vissen vlak voor je boven het water uit er zijn een paar terrassen op een ervan hebben we heerlijk gegeten verder is er een kraan waar je water kunt tappen en dat is het wel zo'n beetje maar wij komen er altijd graag een paar dagen.

1000008453 1000008455 1000008481 1000008482 1000008487 1000008492 1000008489 1000008490 1000008502 1000008503\

Vrijdag 8 november,

In Sagiada hebben ze buiten de vissers haven een haventje waar in het zeilseizoen veel zeilboten komen overnachten maar nu is het er stil in de haven. We hebben weer een toertje in de omgeving gefietst dan rijd je tussen de mandarijnen bomen die nu volop geoogst worden door en toen kwamen we op het zelfde terras terecht als woensdag alleen van de andere kant. Later ben ik nog naar de grens met Albanie gefietst, dat is 16km heen en weer maar wel veel klimmen en zo was de laatste dag in Griekenland weer om.

1000008520 1000008521 1000008522 1000008525

Zaterdag 9 november,

Vanmorgen naar de boot in Igoumenitsa gereden, onderweg een paar boodschappen gedaan en diesel getankt en toen was het wachten op de kade. We gingen als eerste op de boot en werden op de eerste verdieping helemaal achteruit in een hoekje gefrommeld en konden nog net de deur open doen. om 14.00 uur zijn we vertrokken en om 20.30 uur reden we weer als laatste van boord om in Brindisi op een parkeerplaats wat een camperplaats is te overnachten.

1000008530 1000008531 1000008533 1000008534 1000008536 1000008535

Zondag 10 november,

Op de parkeerplaats staan meestal campers die er altijd geparkeerd staan het is een beetje een desolate toestand maar we willen morgen naar een camperdealer hier vlakbij dus die dag komen we wel door. Vandaag hebben we 35km in de omgeving langs de havens en door de oude stad gefietst, Brindisi heeft wel een mooie oude binnenstad maar fietsen in Italie is niet leuk, ze rijden de vouwen uit je broek. We hopen morgen de schotel te kunnen laten repareren en dan kunnen we verder.

1000008540 1000008542 1000008544 1000008545

Maandag 11 november,

Vanmorgen zijn we eerst naar de camperdealer gegaan, de motor van de schotel is kapot en die moet hij ergens anders laten repareren en hij had geen tijd, bovendien was het moeilijk een gesprek te voeren omdat hij geen Engels spreekt. We zijn weer weggegaan, hebben nog wat boodschappen gedaan en om 11.00 uur waren we weer op pad, om 17.30 uur vonden we het na 5.40km genoeg en zijn een stukje van de A1 in San Cesario gestopt, hier hebben we nog een rondje gelopen maar er was alleen een afhaal pizzaria open dus daar hebben we gebruik van gemaakt. Vandaag geen foto's gemaakt.

Dinsdag 12 november,

Nog 100km naar Civitavecchia, al snel reden we weer op de A1 maar bij Rome hebben we een uur in de file gestaan, om 11.00 uur waren we in Civitavecchia waar de man in het info kantoor ons vertelde dat het ticket kantoor om 17.00 uur opengaat, we mochten daar wel blijven staan, dus de fiets gepakt en de stad in gefietst wat best de moeite waard is tot ik er achter kwam dat ik mijn telefoon met rijbewijs en pinpas verloren ben, alles afgezocht en toen hebben we een aantal uren op het politiebureau gezeten om het aan te geven. Om 17.00 uur naar het ticket kantoor daar werd ons verteld dat de boot vandaag de boot vandaag niet vaart, wat eigenlijk niemand wist. Kortom het was een mindere dag.

1000008585 1000008587 1000008590 1000008593 1000008595

Woensdag 13 november,

In Civitavecchi liggen cruise boten waarvan de passagiers Rome bezoeken en er zijn ook afvaarten naar Tunis en Tanger dus er komen auto's waar van alles op en aan het dak gebonden is langs rijden. We mochten bij het info kantoor blijven staan, die man vond het ook een beetje lullig allemaal, we hebben nog tig keer geprobeerd mijn telefoon te bellen maar hij bleef gewoon overgaan, we ontdekten dat het markt was dus daar zijn we nog geweest en toen een mooie fietstocht langs de kust gemaakt. Op de terugweg zijn we nog langs het politiebureau gegaan daar zijn zo nog rond aan het bellen geweest maar geen telefoon. Om 19.00 uur zijn we de terminal opgereden, maar hij had 3 uur vertraging dus om 1.00 uur gingen we de haven uit.

1000008607 1000008611 1000008614 1000008616

Donderdag 14 november,

Toen we om een uur of 10 uit onze hut kwamen lag de Ferry in de haven van Porto Torres op Sardinie waar hij een tussen stop maakt, het schip heet Cruise Barcelona en is groot, er gaan hele parkeerterreinen auto's op. Verder is het de dag uitzitten en dan is het prettig als je een hut hebt. We reden om ruim over 12 uur van boord en zijn toen naar een parkeerplaats in de wijk Llobregat in Barcelona gereden waar we nog een poging willen wagen om de schotel te laten maken.

1000008625 1000008627 1000008628

Vrijdag 15 november,

Toen we op google maps gingen kijken waar het schotel bedrijf was bleken we er 700 meter bij vandaan te staan dus stonden we er even na achten al voor de deur in een oude industriewijk met overal geparkeerde auto's. Toen we aan de wat oudere man vroegen of hij Teleco dealer was knikte hij ja want hij spreekt geen woord buiten Spanje, hij gebaarde dat we de camper in de werkplaats moesten zetten keek een keer over zijn brilletje en ging alles nakijken. Het bleek een software probleem te zijn wat hij bij hem op de computer op kon lossen, dus een uurtje later en €50,00 armer reden we weg met een werkende schotel, daar op de hoek hebben we nog een tank diesel gescoord voor €1,25 en daarna zijn we naar Salou gereden waar een nieuwe mooie camperplaats is. Dus onze dag kan niet meer stuk en die telefoon hebben we al afgeschreven.

1000008698

Zaterdag 16 november,

Vandaag wasdag, we zijn met twee grote tassen wasgoed naar de wasserette gefietst, en anderhalf uur later waren we weer met een schone was terug. Verder bij de camper in het zonnetje gezeten en aan het eind van de middag hebben we nog een stukje over de boulevard gefietst en een terrasje gepakt. De camperplaats staan met zo'n 25 campers waarvan veel Spanjaarden die een weekend komen.

1000008716 1000008718 1000008719 1000008720

Zondag 17 november,

Weer op de fiets, deze keer langs de boulevard waar een fietspad ligt naar Cambrils en verder, heen en weer kan je dan 25km fietsen, het is zondag en prachtig weer dus er zijn veel mensen op de boulevard, ze waren zelfs aan het dansen. We hebben nog een hapje tapas gegeten en zo kan deze dag niet meer stuk.

1000008736 1000008737 1000008738 1000008743 1000008745 1000008746

Maandag 18 november,

Weer een stukje verder, in Salou komen we zeker terug. Eerst zijn we naar Hospitalet gereden waar een sani plaats is waar we gebruik van gemaakt hebben, daarna door naar Vinaros waar je in de stad kunt staan en we al veel vaker gestaan hebben. In Vinaros is het behoorlijk druk met campers, hier hebben we wat boodschappen gedaan een beetje rond gefietst, op veel plaatsen zijn ze wegen aan het repareren en de kleine weggetjes waar wij soms fietsen zijn vaak afgesloten. Op grote plassen in lage stukken land na zie je hier niet veel van de wateroverlast maar we zijn dan ook nog niet in Valencia.

1000008760

Dinsdag 19 november,

Vanmorgen koffie gedronken op een terras aan de boulevard in de zon, de dag kan slechter beginnen. Later zijn we op de fiets richting Peniscola gegaan, maar in Benicarlo was de weg waar we vorig jaar nog fietsten weg gespoeld dus moesten we om fietsen, ineens zag Aria een terras waar het behoorlijk druk was, dan is het eten meestal wel goed dus zijn we gestopt en hebben daar een vier gangen dinee gegeten voor 13,50 pp inclusief drank en het was lekker, we hebben Peniscola niet gehaald.

1000008769 1000008771 1000008773 1000008772

Woensdag 20 november,

We zijn weer vertrokken uit Vinaros, gisteren kwamen en Engelsen naast ons staan dus kon Aria weer Engels spreken, ik heb altijd moeite om gesprekken te voeren aria vind het leuk. Onderweg nog op een bloemrijke parkeerplaats gestopt, die moest op de foto. Gisteren heb ik de route nog op de navigatie bekeken en we konden over de AP7 om Valencia maar vandaag begon Google maps vervelend te doen en werden we dwars door Valencia gestuurd, onder weg zie je bergen autowrakken die onder de modder zitten langs de kant van de weg en terreinen waar ze modder en troep naartoe gebracht hebben, als je dat allemaal zo ziet is er wel wat gebeurd. Wij zijn naar Cullera gereden waar we bij de Carrefour op de parkeerplaats gestopt zijn. Nog even de stad in gefietst, Aria wilde een afspraak maken met de kapper en gelijk nog even bij de camperplaats gekeken, er staan wel weer camper maar het halve terrein staat onder water. Dus we staan prima bij de Carrefour.

1000008780

Donderdag 21 november,

Vanmorgen hebben we een rondje over Sueca gefietst, daar zijn een hoop wegen afgesloten, er staat vandaag een stevige wind dus kwam het goed uit dat vanmiddag de kapper op het programma stond en daarna zijn we bij het Indian restaurant gaan eten, dat is altijd weer lekker.

1000008783 1000008784 1000008785

Vrijdag 22 november,

Aria heeft tegen de kapper gezegd see you next year dus moeten we volgend jaar terug, maar nu gaan we een klein stapje verder, naar Platja Piles waar veel brede straten zijn met parkeervakken waar je prima kunt staan. Vanuit Platja Piles zijn we met een stevige wind naar Gandia gefietst, er liggen hier overal mooie fietspaden tussen de sinaasappel bomen door. Aria haar ereader was overleden dus zijn we naar de Mediamarkt gegaan voor een nieuwe, later zijn we nog effe naar de haven van Gandia gefietst en toen langs de kust weer terug. Omdat we maar een telefoon hebben die we gebruiken om de route te fietsen zijn we vergeten foto's te maken.

Zaterdag 23 november,

Het was bewolkt en geen aangenaam weer, dus zijn we weer een stukje gaan rijden en kwamen we in Pego terecht, daar is een gratis camperplaats met stroom, toen ik bij de Tourist info een munt ging halen om water te tanken vertelde de dame mij dat je er 48 uur mag staan, zijn zijn 4 stroom punten maar ik zag 7 campers waar een snoer uit kwam en de snoeren zijn met tape aan de weg geplakt, hoezo 48 uur. Omdat het was gaan regenen zijn we in de bar tegenover de cp (camperplaats)Tapas gaan eten met een halve liter bier erbij die €1,50 kost weer een prima maaltijd.

1000008814 1000008827

Zondag 24 november,

Omdat de parkeervakken 8.00 meter lang zijn en onze camper 7.40 kreeg ik het een beetje benauwd, in Pego is er verder ondanks de  vele positieve reviews niet veel te beleven dus zijn we weer verder gegaan meestal over de CV715 een prachtige route en over de Coll de Rates die 780 meter hoog is, een goede weg met veel dalen, klimmen en haarspeldbochten, onderweg heel veel wielrenners en motoren zijn we naar Altea gereden, daar kon de korte broek weer aan en hebben we de fiets gepakt om over de boulevard naar Benidorm te gaan fietsen, hier waren we al een aantal jaren niet geweest maar het is er nog steeds fantastisch, je ziet er veel elektrische Batavus en Gazelle fietsen en scootmobielen waarvan veel dubbele met mensen die genieten van het mooie weer.

1000008829 1000008830 1000008832 1000008834 1000008835 1000008836 1000008837

Maandag 25 november,

Vanmorgen zijn we naar Calpe gefietst, dat was een pittige fietstocht, Google stuurde ons een beetje over binnendoor wegen maar hield geen rekening met de aanslag die gepleegd werd op de batterijen van de fietsen. Meestal rijden we hard om Calpe maar als je op de fiets bent zie je toch mooie rotspartijen en een muurschildering in de stad. we hebben een stuk over de boulevard gefietst een beetje door de stad en toen we terug bij de camper waren ontdekte Aria dat er een zaak met kippen aan het spit vlakbij was dus dat werd kip eten. Omdat het dinsdag markt is op de parkeerplaats mag je daar niet blijven staan en zijn we aan het eind van de middag naar een grote parkeerplaats in Benidorm gereden om te overnachten.

1000008842 1000008843 1000008845 1000008847 1000008849 1000008850

Dinsdag 26 november,

Na een rustige nacht op een prima parkeerplaats zijn we de AP7 opgereden omdat er bij Vila Joiosa een tankstation is waar je gebruik kunt maken van de sani en water kunt tanken. Toen alles weer leeg en vol was zijn we doorgereden naar Parking Urbanova net voorbij Alicante, als het niet waait en de zon schijnt wat vandaag het geval is kan je hier prima een paar dagen vlak bij de zee staan. Wij hebben verder vandaag niet veel gedaan.

1000008865 1000008866 1000008867

Woensdag 27 november,

Als er een plekje aan de zee kant vrij komt is het meteen weer bezet, we staan wel onder de aanvlieg route van vliegtuigen naar en van Alicante maar je kunt niet alles hebben. Vanmorgen zijn we op de fiets naar Playa Carabassie waar we eerder ook stonden gegaan om te kijken of het daar druk was maar dat viel wel mee, je kon wel zien dat het er ontzettend nat geweest is, daarna zijn we doorgegaan naar het winkel centrum van Gran Alicant voor een paar boodschappen en later was het prima uit te houden en gingen de luikjes wel eens dicht achter de camper in het zonnetje.

10000088771000008878 1000008876

Donderdag 28 november,

Vandaag staat Alicante op het programma, dat is hier vandaan ongeveer 20km fietsen heen en weer, meestal over fietspaden hoewel je hier op de doorgaande wegen ook goed kunt fietsen, de auto's gaan ruim om je heen of ze blijven achter je wat ook verplicht is als er eentje vlak lang je komt is het een Nederlands of Duits kenteken. Alicante is al helemaal in de kerstsfeer en het was er gezellig druk we hebben er een paar uur rondgelopen in een parkje staat nog een heel oude boom midden in de stad echt bijzonder, nog een kebab gescoord en toen weer terug om nog een poosje in het zonnetje te kunnen zitten.

1000008889 1000008896 1000008898 1000008899 1000008903

Vrijdag 29 november,

Vanmorgen zijn we naar Murcia gereden, bij de Ikea is een camperplaats waar het altijd druk is vlak bij een groot winkelcentrum, dus zijn we na de lunch gaan shoppen, nog wat met de buren gesproken die hebben hun huis verkocht en wonen in de camper op op een boot, we zijn op deze reis al vaker mensen tegen gekomen die kun huis verkocht hebben en in de camper wonen.

1000008934 1000008935

Zaterdag 30 november,

Op het dak van de camper is nog een plekje vrij dus hebben we nog maar een zonnepanaal gekocht bij Leroy Merlin, dat is een  grote bouwmarkt in Spanje, wij vinden de Hornbach groot maar die past er wel vier keer in, als je er binnen komt weet je niet wat je ziet, iedereen koopt er zonnepanelen. Vanmorgen ging Aria naar het winkelcentrum en ben ik een beetje met kabels gaan klooien om een beetje stroom uit het zonnepaneel te kunnen krijgen wat nog lukte ook, hier is ook een Action dus we zullen hier nog wel een poosje blijven, het weer is ook goed en vanmiddag zijn we naar het Tapas straatje in Murcia gefietst, daar moet je in het weekend niet zijn het was er bijzonder druk we moesten een half uur wachten op een tafeltje maar toen hebben we weer lekker gegeten en de rekening was €19,50 dus niet zo gek dat het er zo druk is en we moeten niet klagen.

1000008948 1000008949 1000008952 1000008953 1000008955

Zondag 1 t/m woensdag 4 december,

De afgelopen dagen waren zonnig met een temperatuur van 23 graden in de middag, we hebben een paar mooie fietstochten in de omgeving gemaakt, op fietspaden waar weinig gefietst word is het soms smal vanwege de begroeiing en de zonnepanelen konden goed hun werk doen om de fietsen weer op te laden, verder loop je een rondje door het winkel centrum en kunnen we in de zon zitten. We zijn nog een keer gaan eten in de tapasbar het was weer voortreffelijk, hebben een paar keer koffie gedronken bij de Ikea alleen moet je er niks bij nemen, de porties zijn gehalveerd en de prijzen verdubbeld. De weersvooruitzichten zijn volgens de Spaanse meteo de komende dagen slecht met heel veel wind en regen, we gaan het allemaal zien en beleven.

1000008981 1000008975 1000008972 1000008982 1000008986

Donderdag 5 t/m zondag 8 december,

Er is eigenlijk niet zoveel om te schrijven, donderdag zijn we naar La Marina gereden hebben daar wat boodschappen gedaan en s'middags in het Japanse restaurant gegeten, ze hebben daar ook Sushi dat vinden we er niet zo lekker maar de Japanse gerechten zijn lekker om te eten. Vrijdag morgen zijn we naar El Pinet gereden waar we altijd staan en hebben de fiets gepakt om een rondje over Santa Pola te fietsen. Zaterdag is het Markt in La Marina, hij is een stuk groter geworden, we hebben nog een oliebol gescoord bij de Hollandse oliebollenkraam en op de terugweg een kip gekocht die weer prima smaakte. Zondag was de temperatuur van 23 naar 17 graden geduikeld met een harde Noorden wind dus dat viel wel effe tegen al was het in de zon en uit de wind prima om buiten te zitten. Woensdagavond vliegen we naar huis dus de komende dagen moet er gewassen worden en de camper is aan de binnenkant ook wel aan een schoonmaak beurt toe, we hebben nog afgesproken om in de bodega te gaan eten, het weer blijft zoals het nu is, het mooie weer is gewoon op, maar we komen onze tijd wel door.

1000008993 1000008994 1000009000 1000009008 1000009009

Maandag 9 december,

Om 9.00 uur stonden we al bij de wasserette, hij was hem nog aan het schoonmaken en als hij een machine schoon heeft mag je hem vullen. We waren goed op tijd, het werd er behoorlijk druk, er was geen machine meer over. Na het wassen zijn we naar het strand gereden om wat niet in de droger kan een paar uur buiten in de zon en de wind op te hangen, op het strand mag je niet overnachten dus zijn we tegen de avond weer naar de parkeerplaats van El Pinet gereden.

10000090201000009021

Dinsdag 10 december,

Vanmorgen zijn we naar een van de straten achter de Lidl gereden omdat je op El Pinet door de bomen pas laat in de zon staat en een zonnetje is toch wel prettig is en achter de Lidl heb je heel de dag zon. Na de koffie hebben we de fiets gepakt om een mooi rondje over Rojales en Guardamar te fietsen. In de middag zijn we naar de Bodega gegaan om een heerlijke tonijn schotel te gaan eten, het was weer super lekker en gezellig.

1000009031 1000009032 1000009033

Woensdag 11 december,

Op de laatste dag was het schoonmaak dag en het was wat weer betreft de slechtste dag met 11 graden en regen maar dan kunnen we er een beetje wennen aan wat ons te wachten staat. In de middag zijn we een hapje gaan eten met koffie en zelf gemaakte koekjes toe in de bodega waar je altijd weer leuke mensen met een verhaal ontmoet en aan het eind van de middag zijn we naar de Umbrella parking gereden waar we de camper neergezet hebben en naar het vliegveld gebracht zijn en om halfacht de lucht in gingen. Helma kwam ons met Sophie en Emma in Rotterdam ophalen wat een leuk einde van onze reis was.

1000009034 1000009035

Tot slot,

Na ruim 3 maanden is het weer goed om thuis te zijn, we kunnen terug kijken op een mooie reis en gezellige weken met Fred en Yvonne, iedereen bedankt voor het lezen van deze blog en de reacties, op 20 januari vliegen we weer naar Spanje en komt er een nieuw verhaal.

Groetjes Johan en Aria.

1. Anneke Platje:
    Goeie reis en plezier!
  2. Franka Roeters:
    8 september 2024
    Een hele mooie reis gewenst , met veel zon en weinig regen 😎
  3. Yvonne Buys:
    8 september 2024
    Ha Aria en Johan, Wat fijn dat jullie weer op reis zijn! Veel plezier en een goede en mooie reis en ……reisverhalen!😘
  4. Esther:
    8 september 2024
    Een hele fijne reis en ik ga jullie weer volgen. Groetjes Esther
  5. Yvonne de krom:
    9 september 2024
    Fijne vakantie, we gaan jullie weer volgen
  6. Bart Vervoort:
    9 september 2024
    Fijne vakantie en vele veilige kilometers, we blijven jullie weer volgen 🚐
  7. Gea en Piet:
    9 september 2024
    hele fijne vakantie en een goede reis. we gaan jullie weer volgen. Groet Piet en Gea.
  8. Yvonne de krom:
    30 oktober 2024
    Was zeker gezellig Aria en Johan , jullie nog een fijne tijd in Griekenland
  9. Franka Roeters:
    9 november 2024
    Een goede overtocht en nog een fijne tijd in Italië en Spanje , wij staan in Lembras met regen ☔️
  10. Franka Roeters:
    14 november 2024
    Wat en narigheid als je je beleangrijke dingen kwijt bent , veel gedoe , hoop dat de overtocht naar Barcelona goed gaat
  11. Franka Roeters:
    22 november 2024
    Bekende kapper ,
  12. Yvonne de krom:
    1 december 2024
    Mooi dat nieuwe zonnepaneel, zeker met het weer daar.
    Zelf hebben we nu , op jouw aanraden, ook een opvouwbare erbij gekocht.
    Kunnen we nog langer op mooie vrije plaatsen staan.
  13. Franka Roeters:
    4 december 2024
    Wat een zonnepanelenpark😀
  14. Yvonne de krom:
    12 december 2024
    Welkom thuis, dat is ook weer genieten🌺